ZAMECI PROMJENE

Glavni autori

Darko Znaor

Glavni autor

Seth Landau

koautor

Darko Znaor - Rođen je 1966. godine u Imotskom. Agronomski fakultet završio je u Zagrebu 1989. godine Poslijediplomsko obrazovanje pohađao je na engleskom Emerson College, te na Poljoprivredom sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj, gdje je i magistirao, postavši prvim magistrom ekološke poljoprivrede u Europi. Doktor je znanosti zaštite okoliša, a doktorirao je na engleskom Sveučilištu Essex (od 159 sveučilišta u Velikoj Britaniji rangirano na osmom mjestu).
Stručnjak je za održivu i ekološku poljoprivredu, te vezu između zaštite okoliša/prirode i poljoprivrede. Kao voditelj projekata ili konzultant sudjelovao je na brojnim obrazovnim, istraživačkim i razvojnim projektima Svjetske banke, UN organizacija (FAO, UNEP, UNDP, UNECE), Europske komisije (LIFE+, IPA, PHARE, DG XI, FAIR, Fifth Framework, Seventh Framewok i dr.), vlade SAD-a, ministarstava vanjskih poslova, zaštite okoliša, socijalne skrbi i poljoprivrede Kraljevine Nizozemske, te Ureda kancelara Republike Austrije.
U razdoblju 2000. - 2014. u Hrvatskoj je radio kao voditelj ili konzultant na nekim od najvećih međunarodnih projekata s područja poljoprivrede: za Svjetsku banku, UNFAO, UNDP, Europsku komisiju i vladu Kraljevine Nizozemske. Dobitnik je priznanja Državne uprave za zaštitu okoliša RH za dostignuća u zaštiti okoliša na području poljoprivrede i šumarstva za godinu 1997. Bio je presjedavajući ili član povjerenstava i nacionalnih odbora pri hrvatskim ministarstvima obnove i razvitka, zaštite okoliša i poljoprivrede. U prosinu 2003. odbio je ponudu vlade Ive Sanadera da postane zamjenik ministra poljoprivrede.

Seth Landau ima više od 13 godina iskustva u području razvoja projekata, educiranja i obuke u istom području, odnosno podizanja kapaciteta s naglaskom na centralnu i istočnu Europu te novonastale države jugoistočne Europe, Afrike te istočne Azije. Gospodin Landau trenutno je zaposlen u Eco Ltd (www.ecoltdgroup.com) gdje razvija prijedloge, analizira probleme vezane uz klimatske promjene te razvija izvještaje o istraživanjima tržišta. Također, analizira države za niz međunarodnih organizacija i privatnih kompanija. Specijaliziran je za razvoj poslovnih planova te financija.
Gospodin Landau ima dugogodišnje uspješno iskustvo u radu sa širokim spektrom klijenata uključujući nacionalne Vlade, nevladine organizacije (NGO’s), poslovne organizacije te akademske zajednice. Gospodin Landau je prije prelaska u Eco Ltd. bio zaposlen u World Savings Banks Institute/European Savings Banks Group, UNDP Hrvatska te kao razvojni savjetnik nevladinih organizacija i društvenih zajednica za Peace Corps u Gruziji.

 

Autori priloga

Sonja Karoglan

Radivoj Nadlački

Nataša Mirecki