ENERGIJA NADOHVAT RUKE

Energetska politika: jučer - danas - sutra

Počevši od 2009. godine Hrvatska je usvojila cijeli niz strateških dokumenata koju su trebali dati smjer razvoja ne samo energetske politike nego općenito politike razvoja cjelokupne države. Izrada tih strateških dokumenata uvelike je bila uvjetovana pristupom RH u Europsku uniju. U skladu s tim dešavala se i njihova provedba. Naime, na papiru usvojeni dokumenti nisu provedeni u praksi te su njihovi zacrtani ciljevi godinama gurani pod tepih. Održivi razvoj spominjalo se tek sporadično, dok je održivi energetski razvoj i dalje ostajao tabu tema.

Ulaskom RH u Europsku uniju malo toga se promijenilo. Financijsko programsko razdoblje je taman završilo (2007.-2013.) i trebalo je početi s opsežnim pripremama za novo financijsko programsko razdoblje 2014.-2020., odnosno s izradom novog niza strateških dokumenata. Postavlja se ozbiljno pitanje o svrsi izrade strateških dokumenata u prošlom razdoblju 2007.-2013., odnosno o količini novca koju je RH utrošila odnosno iskoristila temeljem izrađenih strateških dokumenata. Odgovor je – koristi je malo.  No čak i da zanemarimo tu činjenicu, postavlja se drugo pitanje, a to je koliko će novca RH iskoristiti do 2020. godine.

Na slijedećim linkovima nalazi se pregled onoga što smo učinili do sada te izazovi i prilike koji nas u tom smislu čekaju u narednom razdoblju:

Postojeći strateški dokumenti 

Obnovljivi izvori energije

Energetska učinkovitost

Nepostojeći dokumenti i praksa