UNLOCKING THE FUTURE

Sektor energetike

Prošlo je preko pet godina od početka svjetske ekonomske krize, a regija Zapadnog Balkana još je daleko od oporavka. Ne čudi da je optimizma sve manje - industrija je odavno ugašena, mali proizvođači se sve teže nose sa globalnom konkurencijom, nezaposlenost je u usponu, a cijene osnovnih potrepština poput hrane i energije neprestano rastu. Vladajuće strukture u zemljama Zapadnog Balkana slažu se u jednom - izlaz iz ove situacije moguć je isključivo putem velikih investicija, od kojih je veliki broj usmjeren energetici baziranoj na fosilnim gorivima.

Za to vrijeme u zemljama zapadne Europe odvija se druga vrsta revolucije - ona okrenuta zelenim tehnologijama i decentraliziranim obnovljivim izvorima energije. Oko tri i pol milijuna ljudi u Europi danas radi u zelenoj industriji, a Europska Unija jedan je od njenih najvažnijih izvoznika. Osim ekonomskog rasta, rast osviještenosti i razvoj zelene industrije unaprijedio je i kvalitetu života - smanjeno je onečišćenje vode i zraka, oporavile su se rijeke i šume, zaštićeni su kulturni pejzaži.

Smatramo da se Zapadni Balkan nalazi u jedinstvenoj prilici za redefiniciju svoje razvojne putanje. Želimo li kratkoročni učinak nekolicine velikih investicija koje će nas dugoročno još više osiromašiti, ili želimo raditi na dugoročnoj održivosti naših ekonomija? Hoćemo li uvoziti energente i ovisiti o geopolitičkoj stabilnosti područja obilnih fosilnim gorivima ili ćemo iskoristiti natprosječno bogatstvo prirodnih resursa koji postoje u regiji? Hoćemo li se natjecati za strane investicije ili ćemo iskoristiti regionalne sinergije za stvaranje dodane vrijednosti? Hoćemo li raditi na stvaranju snažnih lokalnih ekonomija ili politike formirati prema potrebama velikih korporacija?

Serija publikacija Unlocking the Future pokušava ponuditi odgovore na ova pitanja. Tvrdimo da zaštita okoliša i obnovljivi izvori energija nisu prepreka ekonomskom rastu već upravo prilika za razvoj kroz održivo korištenje obilnih prirodnih resursa u regiji. Pred vama se nalazi publikacija fokusirana na lokalne potencijale razvoja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koji zajedno imaju snažan potencijal bottom-up zaokreta ka održivijoj energetici. Počevši s analizom trenutnih energetskih strategija i trendova, ova publikacija nudi alternativnu viziju energetskog sektora identifikacijom malih, lako dostupnih, investicija koje smanjuju energetsku ovisnost i istovremeno stvaraju nove poslove, kreirajući tako dodanu vrijednost koja ostaje u lokalnoj ekonomiji.